Banner

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις και ανακοινώσεις από τα Οργανωμένα Κοινοτικά Σύνολα των Χανδριών





Εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου

Η εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στα ανατολικά, κάπως απομακρυσμένη από τον κεντρικό πυρήνα του  χωριού. Η ιστορία της χάνεται στο χρόνο, χωρίς να γίνεται  κάπου αναφορά πότε κτίστηκε. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα τα οποία μας βοηθούν να υπολογίσουμε τη σύνθεσή της.

  1.Ένα αργυρόδετο ευαγγέλιο, κειμήλιο του ναού, εκδόσεως του 1769 «παρά Νικόλαω Γλυκεί Εξ Ιωαννίνων »

  2.Ένα δεύτερο αργυρόδετο ευαγγέλιο το οποίο εκδόθηκε «Εν τη εκκλησιαστική τυπογραφία του Φοίνικος εν Βενετία 1840»

  3.Η εικόνα του τιμώμενου Αγίου Γεωργίου  στην οποία σημειώνεται «Επί της επιτροπής Χ’ Ιωάννου Κυλικηνδρου 1845»

  4.Η εικόνα του Χριστού στην οποία σημειώνεται «ΓΕΓΟΝΕΝ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΙΚΩΝ [ΔΙ ΕΞΟΔΩΝ] ΧΡΙΣΤΟΦΗ Χ΄ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΜΙΧΑΗΛ 1846»

  5.Μια επιγραφή στο βόρειο τοίχο μας πληροφορεί ότι τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν επί Χρυσάνθου Γ’. ‘ΑΩΠΗ Σεπτεμβρίου ΚΑ’, δηλαδή στις 21 Σεπτεμβρίου 1888.

Συνδέοντας τα πιο πάνω στοιχεία υποθέτουμε ότι η ανέγερση της εκκλησίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 1845-1846.

Παρατηρώντας τη λιθοδομή του εξωτερικού βόρειου τοίχου του ναού, ο οποίος εφάπτεται του δρόμου των Χανδριών – Πολυστύπου, διαπιστώνει κανείς τα εξής πολύ σημαντικά: Ο τοίχος αυτός φαίνεται ευδιάκριτα ότι κτίστηκε σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο κτίστηκε ένα μέρος του τοίχου μήκους 15 περίπου μέτρων και ύψος τριών. Στο ύψος αυτό διακρίνονται ακόμα εντοιχισμένα τεμάχια από τα παλαιά δοκάρια που σήκωναν την αρχική στέγη. Σε ένα δεύτερο στάδιο ο τοίχος επεκτάθηκε προς τα δυτικά κατά τέσσερα περίπου μέτρα και ανυψώθηκε κατά πενήντα εκατοστά. Σε τρίτο στάδιο ολόκληρος ο τοίχος ανυψώθηκε , με τούβλα αυτή τη φορά, κατά είκοσι περίπου εκατοστά. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στην  ίδιο θέση υπήρχε από πολύ παλιά, άγνωστο από πότε, μικρή, ίσως μονόκλιτη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, της οποίας το μήκος δεν ξεπερνούσε τα δεκαπέντε μέτρα και το πλάτος τα έξι.

 

Εκκλησιά Αρχάγγελου Μιχαήλ

Όταν γύρω στο 1843 κτιζόταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, υπολογίζεται ότι τα Χανδριά είχαν περίπου 100 κατοίκους. Έναν αιώνα αργότερα και συγκεκριμένα το 1946 οι κάτοικοι του χωριού έφτασαν τους 446. Επομένως, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν πλέον πολύ μικρή για να χωρεί όλους τους κατοίκους του χωριού. Το 1943 συλλαμβάνεται από τους εν Λευκωσία Χανδριώτες η ιδέα της ανέγερσης  μιας νέας εκκλησίας στο χωριό μας αφιερωμένης στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Συστήνεται αμέσως ερανική επιτροπή. Όλοι δίνουν μηνιαία εισφορά από πέντε μέχρι δέκα σελίνια. Ποσό πολύ σημαντικό εάν σκεφτεί κανείς ότι το μεροκάματο εκείνα τα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα δύο σελίνια.

Κάθε Κυριακή, μετά τη θεία λειτουργία, γινόταν στο λόφο όπου είναι κτισμένη τώρα η εκκλησία ένα πανηγύρι εθελοντικής εργασίας. Μετά από πολλούς εράνους, πολλές εισφορες,  κόπο και μόχθο και αρκετά χρόνια αδράνειας του κτισίματος της εκκλησίας, το Πάσχα του 1985 γίνονται τα θυρανοίξια του Ναού  και στις 16 Αυγούστου 1992 τα εγκαίνια. Το όνειρο πολλών Χανδριωτών έγινε πραγματικότητα.  Στο συγκοινωνιακό κόμβο Χανδριών – Αγρού και Χανδριών – Πολυστύπου πρόβαλε επιβλητικά η καινούρια, βυζαντινού ρυθμού, εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

 

Τα πιο πανω είναι αποσπάσματα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Χριστοφόρου με τίτλο "Τα Χανδριά - Ένα οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο" 'Α έκδοση 2012.